Skip to content

Per Vannas

Chalmersspexets 75års jubileum

Hej alla spexare!

I år fyller Chalmersspexet 75 år, och detta skall vi naturligtvis fira! Vi har redan tjuvstartat lite med en nyuppsättning av Chalmersspexet Carl von Linné från 2020 som gick av stapeln den 1/4. Men det kommer naturligtvis mera! 

Nedan följer mycket information, så försöker sammanställa så mycket som möjligt i en händig tabell. Läs vidare för lite mer detaljer.

DatumArrangemangHemsidan för biljetter
16 septemberNyuppsättning + kalas Chalmersspexet Bob 2011 Marie Curie i Stenhammarsalenhttps://www.gso.se/program/konserter/marie-curie-chalmersspex-2011/
ttps://forms.gle/bMuZSUW3cMc9yXnT8
23 septemberNyuppsättning + kalas Chalmersspexet 1999 Nostradamus i RunAnhttps://nortic.se/ticket/event/46319
24 septemberFöreställning + kalas Chalmersspexet 2023 Elisabeth Ihttps://nortic.se/ticket/organizer/2058
25-29 september(Exakta datum kommer under våren). Släpp av Spexbok XI, Hyllningevent till Jan Johansson, spEx-AW, eventuellt släpp av något nytt
30 septemberNyuppsättning Nostradamushttps://nortic.se/ticket/event/46319
30 september kl 18:00Jubileumsbankett + hyllningskonsert till Bob & Vera i Lindholmen Conference Centerhttps://nortic.se/ticket/event/46278

Under slutet av september så kommer vi fira som mest med nyuppsättningar i RunAn och Stenhammarsalen, och kalas i Kalle Glader, och andra platser på och utanför Chalmers campus. Det kommer att sättas upp 2 st nyuppsättningar; Chalmersspexet Nostradamus från 1999 och Chalmersspexet Bob Marie Curie från 2011. Det kommer hållas ett evenemang för att hylla en av Sveriges främsta jazzmusiker, Jan Johansson, som även han har en bakgrund i Chalmersspexet. Spexbok XI kommer att släppas, och kanske även något mer som kan vara kul att ha i innerfickan på kalas. Och naturligtvis så kommer vi ha en stor jubileumsbankett för att knyta ihop säcken där vi kommer ha en hyllnings-/avslutningskonsert till Chalmersspexen Bob och Vera, som 2020 omorganiserades till Chalmersspexet. erföljande kalas den 24/9. Biljetter till föreställning och kalas säljs via deras Nortic-sida. Håll utkik efter mer information på Facebook och chalmersspexet.se

Håll utkik på mail, facebookgruppfgv.nu och Chalmersspexets hemsida för information om ytterligare biljettsläpp och övrig information.

Hör av dig till jubileum2023@fgv.nu om du har frågor.
Om du har bilder, anekdoter, texter, vill gyckla eller annat roligt som du vill dela med dig av inför jubileumet, hör gärna av dig till jubileumskommittén på mail jubileum2023@fgv.nu

Nyuppsättning Marie Curie 16/9

Rekvisitan har dammats av, scenkläderna tvättats. Instrumenten har stämts, ensemblen har motionerats för att bjuda in till nyuppsättning av Chalmersspexet Bob Marie Curie.

Seklet är ungt (egentligen är 1800-talet sent, men det låter inte lika vackert), champagnen är kall och Marie Curie sliter i labbet under nätterna och på ett café på dagarna. Det är något hon nästan har kommit på, något nytt, nått nästan lika spännande som Paris nattliv. Men i caféets dunkla mysbelysning lurar faror! Vad har hennes handledare Bequerel egentligen i kikaren? När ska Pierre komma hem från sin (misstänkt) ”långa resa”? Hur knäpp i huvudet är egentligen Freud? Vad ska det bli av Maries osnutna lillasyster, och hur vilt gick det egentligen till i Saint Tropez -95 med Oscar Wilde? 

Svaret på dessa frågor och många andra får DU i nyuppsättningen av Marie Curie, 16 september i Stenhammarsalen.
Biljetter till föreställningen köps via www.gso.se
Biljetter till efterföljande spexkalas köps via https://forms.gle/bMuZSUW3cMc9yXnT8
Frågor om föreställning och kalas kan ställas via e-post till mariecuriebiljetter@googlegroups.com

Nyuppsättning Nostradamus 23/9 & 30/9

24 år har gått sen Chalmersspexet Nostradamus såg dagens ljus, som det sista spexet innan millennieskiftet. Nu är det äntligen dags igen! Orkestern har hittat (nästan) alla noter, Författeriet har uppgraderat manuset, Ensemblen har hittat sångrösterna igen och Detaljen har byggt en ny porlande fontän. Nu väntar vi bara på den nya publiken!


Det är en mörk tid och året är 1559. Snart decennieskifte. Nostradamus sitter lutad över sina pergament och präntar ner sina visioner om framtiden. Hans Frankrike är mitt uppe i den sena medeltiden och pesten härjar fritt bland Europas folk. Som läkare kommer Nostradamus dagligen i kontakt med pestens offer. Som spåman tyngs hans axlar av hotet från inkvisitionen. Och Hitler. Och klimatkrisen. Och telefoner utan tonval. Det finns många viktiga frågor för Nostradamus. Tyvärr går större delen av tiden åt till så världsliga saker som att hålla sig ifrån brinnande bål. Men Nostradamus har just fått ett brev från den franska Drottningen. Hon har hört talas om hans förmågor och erbjuder honom en tjänst som siare vid hovet. Men det är inte vilken framtid som helst som Drottning Katarina vill få fram information om, utan just Kungens … 
Nostradamus är ett fartfyllt spex med tät dialog och mycket bra musik, inklusive Chalmersspexets första operettparti. De fyndiga replikerna duggar tätt mellan Kung Henrik, Drottning Katarina, deras två barn Prins Frans, Prinsessan Margot, Hovdamen Diane - som Katarina har ett ont öga till - den observanta Hushållerskan Yvette, Spåmannen och Livmedikusen Nostradamus samt hans lärljunge Munken Chacha.
Är Yvette så oskyldig som hon verkar, vad ser Nostradamus, vem är den mystiske riddaren och vad står det egentligen på spådomen om Kungen, den som alla vill lägga vantarna på? 
Det är bäddat för intriger när Nostradamus och Chacha flyttar in på slottet. Välkomna tillbaka till 1999!
Så sa pressen då:
“...ett av de bästa spexen i historien - åtminstone på 90-talet...” — Kai Martin, GT
“Proffsigt och fartfyllt.” — Sylvia Kadri, VLT

Biljetter till föreställningarna 23/9 och 30/9 köps hos https://www.nortic.se/ticket/event/46319
Biljetter till efterföljande spexkalas bokas på https://forms.gle/sig3eCY9NxbHAqxd6
Frågor om föreställning och kalas kan ställas via e-post till nostradamusbiljetter@gmail.com

Hyllningskväll Jan Johansson 29/9

29/9 anordnas en hyllningskväll för Jan Johansson av föreningen Chalmerister för Jan J på Restaurang Wijkanders. Detta görs med middag och minnen!
Jan Johansson studerade till civilingenjör på Chalmers där han bland annat medverkade som pianist, kapellmästare och musikalisk idégivare till bland annat Chalmersspexet Henrik VIII, Gustav Vasa mfl. 
Han turnerade flitigt och gjorde många inspelningar under eget namn. Till de mer kända hör; "Jazz på svenska", "Jazz på ryska", "Musik genom fyra sekler", "8 bitar Johansson" och "Innertrio" men det finns också en ansenlig mängd inspelningar som innehåller mycket fin musik som inte är lika allmänt kända; "Rörelser", "In pleno", "Jazz på ungerska", "Mobil", "Den korta fristen" och "Barnkammarmusik" samt de postumt utgivna "300.000" och "Jan Johansson spelar musik på sitt eget vis". Han specialskrev även musik för Sveriges Radio och TV (som till exempel Pippi Långstrump).Jan Johansson omkom 37 år gammal i en bilolycka den nionde november 1968 på väg till en spelning.
Anmäl dig innan den 15:e september genom att skicka e-post till janjvanner@gmail.com

Matinéföreställning Elisabet I  24/9

På med galoscherna och håll hårt i teservisen, för nu bär det av mot Europas blötaste paradisö! I Elisabet I:s England får vi se en glimt av det som brukar betraktas som landets guldålder. Nya världar upptäcks, vetenskapen och teaterkonsten blomstrar! I centrum av allt står den unga Elisabet redo att, med rådgivaren Kat vid sin sida, ta sig an rollen som regent. Hon inser dock snart att livet som drottning inte riktigt lever upp till förväntningarna. Tillsammans med barndomsvännen Drake sätter hon därför en listig rymningsplan i verket. Givetvis slår planen fasansfullt fel och innan vännerna hunnit längre än en tum tvingas de vända om för att rädda England från att kastas tillbaka till medeltid.


Precis som alla andra tidigare Chalmersspex kommer vi att bjuda på en hänförande föreställning fylld med skratt och sång som ackompanjeras av den fantastiska Symphonin.
Köp dina biljetter redan idag via länken nedan. Hoppas vi ses där!
Biljetter till föreställningen 24/9 köps hos https://www.nortic.se/ticket/show/189666
Frågor om föreställning kan ställas via e-post till info@chalmersspexet.se. Håll utkik efter mer information på Facebook och chalmersspexet.se

SpEx-AW 29/9

Underbara spEXare,

Ni är härmed varmt välkomna till en återkommande AW på temat EX, dvs vi som inte längre är aktiva spexare. Självklart är alla välkomna - såväl aktiva, passiva som spEX-vänner.

SpEX-AW äger rum på Wijkanders sista fredagen i udda månader, dvs januari, mars, maj, september och november. Starttid 17:30. Känn er varmt välkomna att umgås i SpEX-andan med SpEX-vänner!


För mer information och påminnelser se facebookevent https://facebook.com/events/s/spex-aw/1412904589480110/

Jubileumsbankett 30 september

Lördagen den 30 september avslutar vi jubileumsfirandet med en storslagen spexfest! Banketten går av stapeln på Lindholmen Science Center med musik, gyckel och spex. Vi uppmärksammar också att ginbålet fyller 40 år! Vi kommer tillsammans avnjuta en trerättersmiddag med dryck och uppmärksamma Chalmersspexets 75-åriga historia!

Program och hålltider
18.00 - Dörrarna öppnas och vi startar med förmingel
19.00 - Jubileumsmiddag med toastmaster och underhållning
För de som vill avslutas kvällen med efterfest i Kalle Glader
Pris för jubileumsbanketten
920 kr/person inklusive trerätters middag, dryckespaket, underhållning och en helkväll med gamla spexare och spexvänner.
Biljetter till jubileumsbanketten köps hos https://nortic.se/ticket/show/183518*
Frågor om jubileum och bankett kan ställas via e-post till jubileum2023@fgv.nu*Observera att det finns begränsat antal platser och att det är först till kvarn

Vi hoppas att vi ser så många av er som möjligt under året och jubileumsveckan!